Biografie (Nederlands)

In de huidige gitaarwereld is Jacques Stotzem een van de “fingerstyle” gitaristen met de meest omvattende en veelzijdige stijlen. Deze Belgische gitarist, die in 1959 in Verviers geboren werd, heeft 18 cd’s op zijn naam staan, en voor vele akoestische gitaarfans is hij een absolute favoriet. In een enquête over hun muzikale voorkeuren hebben de lezers van het Duitse tijdschrift “Akustik Gitarre” hem gelijkgesteld met gitaristen als Leo Kottke, Paco De Lucia, Neil Young of Keb’ Mo’.
Zowel de gespecialiseerde pers als collega-gitaristen prijzen zijn volmaakt technisch meesterschap en zijn onfeilbaar gevoel voor de juiste noot op de juiste plaats. Stotzems aandacht voor melodie, zijn dynamisch spel en grondige harmonische kennis vormen de bouwstenen van een unieke, uiterst geraffineerde stijl. Of hij een ingetogen ballad of een wervelend ritmisch stuk brengt, steeds staat zijn virtuositeit ten dienste van de muziek, die de luisteraar rechtstreeks aanspreekt.
Jacques Stotzem is regelmatig te gast bij de belangrijkste Europese festivals, en zijn tournees leiden hem tot in Japan, China of Taiwan. In 2006 heeft de legendarische Amerikaanse gitaarfirma Martin Guitar een “OMC Jacques Stotzem Custom Signature” model uitgebracht, de droom van elke gitarist en een bekroning voor Jacques. In 2009 komt zijn cd “Catch the Spirit” uit (met covers van Jimi Hendrix, Rory Gallagher, U2, enz.). Dit album blijft 41 weken in de Belgische charts, een ware gebeurtenis in de akoestische gitaarwereld ! In 2011 verschijnt zijn twaalfde cd, “Lonely Road”, waarvoor hij teruggrijpt naar eigen composities, en in oktober 2013 “Catch the Spirit II” (met covers van Led Zeppelin, Rolling Stones, Nirvana, Neil Young, …).
Ze werden gevolgd in 2015 door het album “To Rory”, een eerbetoon aan de legendarische Ierse gitarist Rory Gallagher. Ook dit album wordt door de internationale gespecialiseerde pers bekroond met uitstekende recensies. 
Met de release van « Histoires sans mots » in September 2023, omarmt Jacques Stotzem opnieuw zijn eigen composities. Het wordt een album met melodische en lyrische ballads, stuk voor stuk composities gesmeed in de unieke stijl van Jacques.
Het concert van Jacques brengt een evenwichtig programma met zowel zijn eigen composities als zijn arrangementen “Classic Rock ».